Bistro Basta

Recept pompoen tarte tatin

Bas ZuidervaartComment

Recept voor 4 personen
Benodigdheden voor de tarte tatin: 

Verschillende soorten pompoen (ong 2 kg)
Winterwortel (1 st)
Peer (1 st)
Azijn (1 dl)
Cajunkruiden
Suiker (ong 100 gr)
Geitenkaas (4 plakken)
Gedroogde tomaatjes (12 partjes)
Maizena
Roomboter bladerdeeg
Ei (1 st)

Benodigdheden voor de tomatenjus:
Tomaten (1 kg)
Witte wijn (1/2 ltr)
Zout en peper
Verse tijm
Klein beetje roomboter
 

Bereiding:
Snijd een deel van de pompoen in plakjes en snijd de wortel in reepjes. Breng een beetje water aan de kook en kook de pompoen en wortel apart, totdat het net beetgaar is.
Snijd de rest van de pompoen in blokjes, doe in een pan en zet onder met witte wijn, water, azijn, suiker en een beetje cajun kruiden. Kook de pompoenblokjes gaar, zeef ze en reduceer het kookvocht tot ongeveer 4 dl. Proef het en breng op smaak met zout en peper. Maak van de maizena en wat water een papje en bind de saus hiermee af (mag best wel dik zijn). Pureer met een staafmixer de pompoenblokjes en meng de saus hier doorheen. Proef dit ook en breng eventueel op smaak. De smaak moet zoetzuur zijn en de structuur die van een chutney. 
Karameliseer wat suiker in een pan en voeg het kookvocht en een beetje cajunkruiden toe. Reduceer dit tot een stroop.  Vet de schaaltjes in met olie en giet in elk bakje een beetje van de karamel. Leg een paar stukjes gedroogde tomaat onderin het bakje. Leg hierop een plak geitenkaas. Nu ga je het bakje verder vullen met de pompoen, wortel en plakjes peer. Zorg dat het bakje niet voller is dan driekwart. 
Verdeel de pompoenchutney over de bakjes en leg hierop een plak bladerdeeg. Smeer wat eigeel op het deeg en bak af in de oven op 180 graden (hoeft niet lang, tot het bladerdeeg bruin en knapperig is). 

Bereiding tomatenjus
Snijd de tomaat in blokjes en doe in een pan met de wijn en tijm. Breng aan de kook en laat een half uur pruttelen. Druk het door een zeef en bind licht af met wat maizena. Breng het op smaak met zout en peper en mix er voor het opdienen nog wat roomboter door met een staafmixer.